14 lutego 2017 Marta Panfil

8 nietypowych pomysłów na Walentynki

Zebraliśmy dla Was ciekawe, nietypowe pomysły restauracji i barów na Walentynki z różnych części świata.Nie oszukujmy się, Walentynki to jeden z najprostszych do zapełnienia dni w roku. Planowanie 14 lutego powinno zacząć się od pomieszczenia jak największej liczby rezerwacji dwójek i organizacji pracy tak, by Goście byli zadowoleni z wieczoru u nas.

Zwyczajowo restauracje oferują dwa standardowe rozwiązania:

  1. Menu degustacyjne / set menu, gdzie całość od przystawek po deser wyceniana jest na kwotę X i w całości sprzedawana Gościom.
  2. Menu specjalne / wkładka: dodatkowe pozycje w menu, do których zachęcamy Gości w walentynkowy wieczór. Zazwyczaj kojarzą się z afrodyzjakami lub romantycznymi składnikami, typu ostrygi.

Część restauracji decyduje się na mniej lub bardziej ekstrawaganckie dekoracje, by podkreślić romantyczny nastrój tego wieczoru i/lub inwestują w dodatkową atrakcję typu muzykę na żywo czy fotografa.

 

Są jednak miejsca, które z racji swojego USP (ang. unique selling point– coś co wyróżnia produkt od innych podobnych na rynku) decydują się na nietypowe rozwiązanie na 14. lutego.

Cadenhead’s w Londynie to jeden z najstarszych sklepów whisky w mieście. W walentynki zapraszają na degustacje torfowych i mniej torfowych trunków, dla tych, którzy chcą uniknąć szampana i truskawek.

Zamiast postawić na romantyczne ballady Hoxton Square Bar & Kitchen w Londynie w wieczór 14. lutego organizuje imprezę w rytmach Dirty Dancing i Grease.

Dla grup przyjaciół, którzy za wszelką cenę chcą uniknąć smutnego samotnego wtorku  Mr Fogg’s Tavern wyróżniający się imponującą kolekcją ginów, organizuje wieczór degustacji ginu z przekąskami.

image

Miłośnicy czworonogów poczują miętę w The Book Club, gdzie na specjalnie zaaranżowanym ekranie leciał będzie Zakochany Kundel, w menu znajdzie się spaghetti z klopsikami, a wszyscy Goście są zachęcani do zabrania swoich pupili ze sobą.

 

The Lodge z kolei stawia na dekoracje i wieczór w stylu apres-ski. Goście poczują się jak w schronisku na stoku narciarskim, gdzie prym wiodą gorące drinki i grzane wino. Nad menu czuwa znany z telewizji Szef Kuchni Jimmy Garcia.

Bardzo nietypowo do tematyki „miłości” podszedł zespół stojący za LOT 45 w Nowym Jorku. Z okazji Walentynek menu degustacyjne przygotowane przez Szefa Samia Behaya podawane było na nagich ciałach modelek, bez talerzy czy sztućców do pomocy. EDITORIAL USE ONLY Regional General Manager, Gary Mather presents the KFC Bargain Bucket -  better than any bouquet this ValentineÕs Day.

W La Palette w Toronto Goście wchodzący do restauracji muszą zamknąć telefony komórkowe w specjalnej skrzynce, która otwiera się dopiero po zakończonej kolacji. Ten pomysł już dotarł do Polski, ale nie zakotwiczył się raczej na dobre.

W zeszłym roku nawet KFC poczuło magię święta zakochanych i przez jeden wieczór w roku zamieniło jeden punkt na „elegancką” restaurację. Goście mogli rezerwować stoliki nakryte białym obrusem, udekorowane świeżymi kwiatami i świecznikami, a kubełki kurczaka i burgery były serwowane przez obsługę do stolika.

 

 

Rotowania stolików i samych dobrych recenzji w dzisiejszy wieczór!

 

Tagged: ,